idézetek

Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié...

Jean Kennedy Smith (Very Special Arts)











2012. szeptember 28., péntek

Műhely hírek online


m ű h e l y  h í r e k  o n l i n e
2012. április 20.,  összeállította: zsupos dóra


„…Április, ó április!

Míg tánccal suhansz,

Látogass meg engem is,
Víg, örök suhanc,
Hisz egy régi kikelet
Furcsa reggelén
Együtt érkeztem Veled
Földi útra én:
Szólt arany szimfónia
Napfény-húrokon
S bölcsőmnél Te, fény fia,
Álltál víg rokon…”
/Tóth Árpád: Április/

Műhely Hírek Online

Az MSMME műhely hírek online netmagazinja sérült alkotók művészeti tevékenységét mutatja be. Róluk, értük, nekik, nektek!


Április

A hónap szülötte, Shakespeare mester monda: Az élet egy félkegyelmű meséje, s lám áprilist bolondok napja nyitja!
Ünnepeld a költészetet (flúgos művész népség), e világra érkezett félszegen a szívrabló, Marlon Brando, s egy ország állott a humor koporsója felett, Hofit eltemette a rengeteg.
Félre téve hát a tréfát, április hava szédítő programok sokaságát tartogatja!


Versbusz

Veszprémben a Költészet Napja tiszteletére „József Attila – Cseh Tamás Versbusz” különjárat rótta a város utcáit. A helyi kezdeményezésű, hat éve nagy sikerrel működő mobil irodalmi program célja a magyar irodalom és költészet népszerűsítése, formabontó helyszíneken. Meghívott vendégek voltak többek között Hűvösvölgyi Ildikó, Bencze Ilona színművésznők és az ajkai Hangadók Zenekar!

A Veszprémi Városi Televízió felvételein Ti is megtekinthetitek a Zenekart 12 perc 08 másodperctől…


Megragadnánk továbbá az alkalmat arra, hogy ismételten felhívjuk a figyelmet a Hangadók írországi fellépésére. A 2184 Ft-os jegy megvásárlásával támogasd Te is a Zenekar kijutását Corkba, a 2012-es European Song Fesztiválra. Hozzájárulásodat elutalhatod a Molnár Gábor Műhely Alapítvány számlaszámára: 11748038-20017132 (közleménybe: Hangadók-Írország!), vagy személyesen is megvásárolhatod a jegyet a Zenekar fellépésein!


A lelked a dallam, a tested a ritmus, az elme az rím, ez zenebuddhizmus.”

Már csak néhány nap választ el minket a 2012-ben megrendezésre kerülő Színkottás Zenei Tábortól! Április 23-án kezdetét veszi az 5 napos felkészülés Tatán, melynek megkoronázásaként a NESZ koncertet ad St. Martin vendégszereplésével a Magyary Zoltán Művelődési Központban.

Az MSMME és a Komárom-Esztergom Megyei Mentálhygiénés és Rehabilitációs Intézmény szervezésében megvalósuló „Közös Hang” Jótékonysági Esten befolyt összegből a tatabánya-síkvölgyi intézmény ellátottjainak művészeti nevelését, fejlesztését kívánjuk támogatni.
Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk előadásunkra, 18.00 órai kezdéssel!



Mazsolázva a héten lezajlott, illetve éppen folyó programokból, meg kell említenünk a Mohácson néhány napja véget ért nagy sikerű Regionális Kulturális Találkozót, melyet a Pándy Kálmán Otthon lakói és dolgozói szerveztek (gratulálunk!), szintén Mohácson tartott szakmai műhelymunkát Fehér István, Egyesületünk művészeti vezetője, valamint nem szabad megfeledkeznünk zsirai barátainkról sem, akik ismét kamerát ragadtak kezükbe és a Filmnapok program keretében újabb sikergyanús audio-vizuális anyagokat forgatnak!
Kamera forog, felvétel!


Darvastó

Az idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Szakmai Napok programsorozat június 11-14. között, a Fővárosi Önkormányzat Foglalkoztató Intézetében, Darvastón.
A programban kifejtésre kerülő témák: 
A segítő mentálhigiéné, Kapcsolatok – Segítők és segítettek viszonyának támogatása, A szeretet ereje

Az esemény lezárásaként a darvastói intézmény munkatársai rekreációs napot szerveznek az intézményben.
A programra a szakemberek mellett különös szeretettel várják a szervezők a bentlakásos intézmények (értelmi fogyatékos otthonok, pszichiátriai otthonok, valamint idősotthonok) lakóit.
Érdekességekben gazdag, élményekben dús előadások és szórakoztató kulturális, szabadidős aktivitások várnak minden Darvastóra érkezőt!
Jó szórakozást mindenkinek!

Jelentkezési határidő: 2012. június 5. E-mail: darvasto@darvasto.hu


Balatone Art

Azok számára, akik esetleg valamilyen véletlen folytán nem olvasták előző havi számunkat ismételten közzétesszük nyári táboraink felhívását!
Július 11-17-e között jubileumi (XX.) ipar- és képzőművészeti alkotótábort szervezünk Fonyódligeten. Rajzolás-festészet, kosárfonás, bőrművesség, kerámia-agyagozás, foltvarrás, retextil és fotózás műhelymunkákkal várjuk a résztvevő csoportokat. 
A nyáron második ízben augusztusban találkozhatunk a Balaton parton, az Egyesület szervezésében először meghirdetett tánc-és dráma táborban. A nyár legforróbb napjain, 13-19-e között betekintést kapnak a jelentkezők a társastánc alapjaiba, komplett koreográfiákba, és művész-tanárok segítségével fejleszthetik színpadi mozgásukat.
A nyáron második ízben augusztusban találkozhatunk a Balaton parton, az Egyesület szervezésében először meghirdetett tánc-és dráma táborban. A nyár legforróbb napjain, 13-19-e között betekintést kapnak a jelentkezők a társastánc alapjaiba, komplett koreográfiákba, és művész-tanárok segítségével fejleszthetik színpadi mozgásukat.
A műhelymunkák mellett kiemelt szerepet kap a szabadidő hasznos és kulturált eltöltése is. Dal- és táncház, élőzenés koncertek, sport programok, kirándulás, szabad strand…

Ne feledkezzetek meg „pARTszélen” XXV. Országos Speciális Művészeti Fesztiválunkról sem, melyet idén Szolnokon a Szigligeti Színházban rendezünk meg június 22-25. között
A négy napos összművészeti fesztiválra szeretettel várjuk új és régi tagjainkat, a frissen alakult művészeti csoportokat, csakúgy, mint a veterán „fesztivál lakókat”.
Jubileumi örömünnepünk méltó bizonyítéka lesz talpon maradásunknak itt, a partszélen is…

Várjuk jelentkezéseiteket, a www.msmme.hu oldalról letölthetőek az adatlapok, további információkkal állunk rendelkezésetekre az msmme@t-online.hu e-mailen!


25! Visszaszámlálás!

"De a képzelőerő áthidal, enged a múltba,
 Mire felébredsz, látod ez a régi idők útja
Egyszerű érzelmek mégis falak mögé zárva
Minden körülményekben tekintettel kell lennünk egymásra."
(Hősök)

Speciális Művészeti Fesztiválunk keretében fotókiállítást tervezünk az elmúlt 25 év legemlékezetesebb, megörökített pillanataiból, melyhez most a Ti segítségeteket kérjük!
Kotorja elő mindenki a rég forgatott fényképalbumok mélyéről kedvenc fesztiváli fotóját, és egy gyors szkennelést követően küldje azt meg e-mail fiókunk (msmme@t-online.hu) címére.

Elevenítsük fel együtt az MSMME művészeti fesztiváljainak feledhetetlen motívumait: egy-egy főszerep, előadás, véletlen színpadi bakik, megható életképek, egy jó pohár bor – kellemes társasággal, fesztiváli szerelmek…


Én elmentem a vásárba, fél pénzzel…

Az elmúlt hónapokban néhányszor valóban vásárra vittem a bőrömet, s kár is volna tagadni, valóban fél-fém pénz lapult a zsebemben… („Én most nem panaszkodom” című rovatunkat olvassák).
Dórike elment világot látni, nyakamba vettem az nagy Európát, s egészen apróka, bár annál jobban megtömött hátizsákommal útba ejtettem Lengyelországot, Szlovákiát, s néhány napja Horvátországot.

Nem kellenek már milliók ahhoz, hogy az ember világ látott, multikulturális egyéniséggé váljon. Elégendő néhány kreatívan megírt pályázat Unió bácsihoz leadva, néhány hét idegőrlő várakozás, majd a tájékoztató e-mail megérkezése: Útra fel, kalandor!

Tavaly október óta lehettem teljes jogú európai polgár 80 külföldi társam között, megtanultuk egymás kultúráját tiszteletben tartani, megtaláltuk kulturális különbözőségeinkben a hasonlóságokat, és elfogadtuk azt, amin változtatni nem lehet.
Horvátország gyönyörű, az egyszerű emberek kedvessége körül ölel, és a tömegközlekedésnek köszönhetően maximálisan otthon érzem magam. Életem első repülőútja, minden belső szervemet egyszerre érzem, fül ki-be dugul, az érzés mégis: leírhatatlan!
Téma: kulturális kisebbségek Európában (etnikai, vallási, szexuális, nyelvi, gazdasági, földrajzi ésmégsorolhatnám). A feladat fel van adva, kínos másodpercek beszélgetés közben, mit engedhetek meg magamnak, mi az, amivel már talán sértő vagyok? Lehetőségek latolgatása, hogyan definiáljunk, hogyan fogadtassuk el másokkal ezeket a speciális helyzetben élő embercsoportokat? 5 nap közös munka, 30 résztvevő 14 különböző náció, megszámlálhatatlanul sok emberi jellemvonás.

Az angol kissé döcög, de van két kéz, és két láb, hála a mimikának, ó, hát megy ez!
Kaptam hascsikarást a töltött pirogtól, voltam kissé másnapos a Karlovacko 4,8%-os sörtől, és soha többé hűtőmágnes vásárlás Pozsonyban.
A macedónok a világ legoptimistább emberei, a török nyelvtörők roppant szórakoztatóak (bu yogurdu sarimsaklasaktami saklasak sarimsaklamasaktami saklasak – gyakorolj!), a horvát étkek kiválóak, és a ciprusiak 3 perc alatt a legjobb barátaid lesznek!
Nem lehet már leállni, a tudásszomj, a kalandvágy, az ismeretlen hív, kiabál. Akarom!

Dórike



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése