idézetek

Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié...

Jean Kennedy Smith (Very Special Arts)2012. március 25., vasárnap

Műhely hírek online


Műhely hírek online 
2012.  március 21.,  összeállította: zsupos dóraMűhely hírek online

Az MSMME műhely hírek online netmagazinja sérült alkotók művészeti tevékenységét mutatja be. Róluk, értük, nekik, nektek!


Március
A minap munkába menet elért az első tavasz-klisé életérzése! Tudod: rügyeznek a fák, csiripelnek a madarak, a macskák is tudják a dolgukat az ablakom alatt. A tavasz martalékává vált a téli csizmám, elő a miniszoknyát, fel a napszemcsit, délután 5kor még világos van, viszlát depresszió, helló tavasz! Megfújt minket is a változás szellője, felpezsdült az Egyesületi véráramlat, új tervekkel, programokkal üdvözöljük mi is a tavasz- és a művészetek szerelmeseit!
Kisebb-nagyobb változtatásokon esett át 2012-es kulturális programtervünk. Senki ne essen kétségbe (az nem azért van), nem elvettünk, hozzáadtunk a palettához! Íme:
Kezdjük is a sort a 2011-es „Játszva látszom” nemzetközi kulturális fesztiválunk házigazdáival, a mohácsi Pándy Kálmán Otthon dolgozóival, akik első alkalommal Országos Kulturális Találkozót rendeznek 2012. április 17-én, a Református Egyház diakóniai intézményeinek művészeti csoportjai és egyéni előadói számára. Nagy kalappal a szervezőknek!
Az idén április 23-27. között ismét összehozzuk egy örömzenélős hét erejéig a Nemzeti Színkottás Zenekart Tatán. Szemünkbe ásít be majd a nap, hátunkra mászik majd fel a hold, de fülünkbe a szél dalol majd és St. Martin koncertezik velünk a tatai Magyary Zoltán Művelődési Központban...

Hangulatmanipulátor rovat
Modern Művészeti Műhely. 2012. június 6. a már-már hagyományosan megrendezésre kerülő zsirai „Álmodtam egyet...” Speciális Filmszemle napja. Az elmúlt évek sikereit elnézve én magam is lelkesen buzdítok minden kamera-barát filmkészítőt, bátran csillogtassa meg tudását Zsirán! Neves szakmai zsűri bírálja a jelentkezők alkotásait, mindenki személyre szóló hozzászólást, építő kritikát kap művéről!
25! Visszaszámlálás. Speciális Művészeti Fesztiválunk - mindenféle pletykát most elhesegetve - Szolnokon kerül megrendezésre június 22-25. között. Ez alkalommal az elmúlt 25 év legmeghatározóbb pillanataiból kívánunk egy fotókiállítást falra vinni, melyhez tőletek várjuk kedvenc fényképeiteket! Senki ne legyen rest, túrjunk a dobozok mélyére, ássuk elő az albumokat, elő a legjobb fesztiváli fotókkal! (A pályázat részleteiről következő számunkban olvashattok).
Nyár. Balaton. Part. Alkotás. Tánc. Amikor a lap tetején azt mondtam, hozzátettünk programjainkhoz, erre gondoltam. Hogy mire? Fonyódliget. Ha még lakóotthonod, intézményed lakóival nem döntöttétek el hová menjetek nyaralni, remek lehetőséget kínálunk számotokra! Nyári táborokat szervezünk az évszak legmelegebb napjain, a hűsítő Balaton partján. 2012. július 11-17. között ipar- és képzőművészeti alkotótábort hirdetünk, az Egyesület történetében immáron 20. alkalommal. Rajzolás-festészet, kosárfonás, bőrművesség, kerámia-agyagozás, foltvarrás, retextil, nemezelés-batikolás, és fotózás műhelymunkákkal várjuk a jelentkezőket!
Fonyódliget ad otthont első tánc- és drámatáborunknak is augusztus 13-19. között, ahol az érdeklődők a társastánc koreográfiák betanulása mellett elsajátíthatják a színpadi mozgás csínját-bínját is.
A műhelymunkák mellett nagy hangsúlyt fektetünk a kreatív és kulturált szabadidő eltöltésére is: délutánonként alkalom nyílik sportprogramokra, sétahajókázásra a Balatonon, kirándulásra a környező városokban, esténként dal- és táncházra, élőzenés koncertekre.

Közel-múlt
Esélyes. Március 2-án az MSMME is képviseltette magát az egri Eszterházy Károly Főiskolán, a Kepes György Szakkollégium rendezésében megvalósuló Esélyegyenlőségi Konferencián!  A jeles alkalmat Dr. Estefánné Dr. Varga Magdolna dékán nyitotta meg, a nap folyamán előadást hallhattunk Hajdú Lajosné, a Napfényes Támogató Szociális Egyesület elnökétől, Hornyezcki Lászlóné, az egri Szalaparti EGYMI Igazgatójától, és többek között Egyesületünk elnökétől, Asztalos Zsolttól. Láthattunk előadást a püspökladányi Napfényes tánccsoporttól, és hallgathattuk élőben az egri Terra-Kotta zenekart.
A magam részéről bátran ajánlom minden egyetem és főiskola számára az esélyegyenlőség gyakorlását, az ismeretlennel történő barátkozást! Köszönet Szabó Biankának, a Kepes Kollégium kultúratudományi tagozatának vezetőjének a lelkes munkát, várjuk a folytatást, terjeszkedjünk!

2012. - A világ Te magad légy!
Március idusán véglegesítettük (véglegesíthettük) ez évi programtervünket – tekintettel arra, hogy lehetőségeink végesek, s néhány hete még létünk is kérdéses volt. Ma már legalább szeptemberig ellátunk, s ismét elmondhatjuk: lesz idén is kulturális fesztivál!
25
Túltettük magunkat időszakos, mégis évről-évre visszatérő nehézségeinken, melyek ezúttal szinte a partvonalra küldték az Egyesületet, s újult erővel fogtunk a tervezéshez, a pályázatíráshoz, idejekorán a szervezéshez. Talán ismert, hogy Gödöllő került szóba fesztiválhelyszínként, tárgyalásaink azonban hosszú hetek alatt sem vezettek eredményre. Pontosabban egy augusztusi fesztivál lehetősége körvonalazódott, ami – bár 25 év alatt volt ilyenre példa – sokak számára nem tűnt vonzónak.
Szolnoki barátaink segítségével megkerestük a Szigligeti Színházat, ahol nyitott ajtókat találtunk - így Szekszárd, és Debrecen után Szolnok is másodszor ad otthont a speciális művészeti fesztiválnak. E helyről is bíztatunk mindenkit, jöjjön el a 25. Országos Kulturális Fesztiválra, ünnepeljünk együtt június 22-25. között.
S hogy milyen felemelő pillanatokat adhat számunkra a Műhely fesztiválja, arra példaként szolgál egy újabb pécsi felvétel:
20
Tavaly elmaradt az ipar- és képzőművészeti alkotótábor, s bár az előzetes tervben májusi dátummal, tatai helyszínnel szerepelt, bizonytalan létünk nem teszi lehetővé, hogy a hagyományos formában megtartsuk e programot. Tudjuk, ezúttal is sokan szeretnének a műhelymunkákban elmélyedni, nekik azt ajánljuk, jöjjenek Fonyódligetre! 20 év után átalakítjuk e programunkat, s művészeti táborokat szervezünk a Balaton partján: július 11-17. között kézműves alkotótábort, augusztus 13-19. között tánc- és drámatábort. Az elmúlt két évben a Liget Fesztivál kapcsán megismertük a Somogy Megyei Gyermek- és Ifjúsági Tábort, amely bőséges programkínálattal integrált közegben lehet ideális helyszíne rendezvényeinknek. Azoknak is ajánljuk művészeti táborainkat, akik balatoni nyaralást terveznek, mert Fonyódligeten a strand adta lehetőségek mellett immár kultúroltást is kaphatnak.
10
A színkottás zenei tábor megszervezését is bizonytalanság övezte, terveztük Győrbe, Mohácsra, végül Tata mellett döntöttünk. A tábort a NESZ közös zenekari felkészülésén túl egyszersmind zenei képzésnek is szánjuk, gondolva azon új érdeklődőkre, akik szeretnének színkottával foglalkozni. Zárásként nem maradhat el a közös fellépés St. Martinnal, ezúttal a tatabánya-síkvölgyi tagintézménnyel közös szervezésben megvalósuló jótékonysági est keretében. A 10 évvel ezelőtt elkezdődött történet újabb állomásához érkezik.
4
Tovább szemezgetve programjainkból, láthatjuk, hogy tagintézményeink aktivitása sem hagyott alább. Áprilisban Mohácson szervezzük meg a református intézmények Országos Kulturális Találkozóját, mellyel szeretnénk hagyományt teremteni. Először szerepel programtervünkben a Tiszta Hang Kulturális Találkozó, kecskeméti barátaink szervezésében. A film és a fotó mindennapjaink részévé vált, ahogy a zsirai Filmnapok és a júniusi Filmszemle is, már 4. alkalommal. És az európai színpadok is várják művészeti csoportjainkat, a nagyháti Wywaras táncosai Párizsba készülnek, az ajkai Hangadók pedig Corkba, az Európai Dalfesztiválra.
Ajánljuk magunkat, programjainkat, s bízunk benne, hogy ez évben is sokak találkozására ad lehetőséget a fesztivál Szolnokon, a táborok Fonyódligeten, a Nesz koncert Tatán, és a többi kulturális esemény ott, ahol. Mert a Speciális Művészeti Műhely minden bizonytalanság ellenére teszi a dolgát, immár 25 éve…
Asztalos Zsolt, elnök, MSMME

Az utastársam mondd, akarsz-e lenni?
Az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány Hangadók zenekara meghívást kapott a Eurpoean Song Festival 2012. évi eseményére, hogy Magyarországról ebben a műfajban egyedül képviseljék országunkat s városukat! A felkészülésben már nagyon előrehaladt a zenekar, azonban az úti-, szállás-, és étkezés költségei megnehezítik a banda dolgát! Segítségedet kérjük mi is, juttassuk el a Hangadókat az írországi Cork városába, vásárold meg Te is 2184 Ft-ba kerülő jegyüket (Ajka – Cork = 2184 km!), melyet megtehetsz az Alapítvány számlaszámára történő utalással: 11748038-20017132 (közleménybe: Hangadók-Írország!), vagy személyesen is megveheted a nyomtatott jegyet a zenekar fellépésein!
Legközelebb március 23-án nyílik alkalmad a jegyvásárlásra Veszprémben, ahol a Zenekar a +1 Ölelés Családi délután a Down szindrómával élők világnapja rendezvényen ad koncertet a Balaton Plázában 15:30-tól! Házigazda: Szőke András, további fellépők: Vastag Csaba és Sub Bass Monster.

„Itt és most”
„A filmezés elsőszámú szabálya (…), nem baj, ha megsérülsz, csak legyen felvéve!” /Michael Palin/
2012. április 19-20-án ismételten megrendezésre kerül a zsirai „Itt és most” Filmnapok, mely harmadik éve nyújt lehetőséget a fogyatékkal élő filmesek tapasztalatcseréjére! A 2 napos találkozó alkalmával a résztvevők osztozhatnak az együtt- filmezés és alkotás örömén, megmérettethetik ötleteiket egy, a helyszínen forgatott rövidfilm elkészítésével, alkalmuk nyílik szakemberekkel történő egyéni konzultációra, színes kulturális programokra.
Elérhetőségek, részletek a rendezvényről:

1%
A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület 2012-ben is örömmel fogadja azok felajánlásait, akik adójuk 1%-val a sérült emberek művészeti megmutatkozását támogatják. Kérjük, ha még nem döntöttél, gondolj ránk is! Légy részese Te is az Egyesület munkájának!
                                                                                                                                                                                                                                                                                     Dórike

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése