idézetek

Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié...

Jean Kennedy Smith (Very Special Arts)











2010. augusztus 20., péntek

műhely hírek online

m ű h e l y  h í r e k  o n l i n e
2010. augusztus 13., összeállította: zsupos dóra


Műhely hírek online

Kéthetente megújuló online hírlevelünk a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület rendezvényeiről, tagműhelyeink programjairól, értelmileg sérült embertársaink értékteremtő művészeti munkájáról tudósít. Akik szeretnének többet tudni rólunk, keressék fel honlapunkat a www.msmme.hu címen!


Kisfilm a tatai alkotótáborról

A 2010. május 10-14 közöt Tatán megrendezésre került XVIII. Országos Ipar- és Képzőművészeti Alkotótábor műhelymunkáiról készült kisfilm megtekinthető az alábbi linken:

http://www.yutube.com/watch?v=filrlVoXM1o


Liget Fesztivál

Augusztus 14-én a Somogy Megyei Gyermektábor a Liget fesztivál keretében játék és integrációs napot szervez. Egyesületünk színpadi fellépésekkel kapcsolódik a fonyódligeti rendezvényhez.

Program:
13.30 Regöly (TMÖ ISZI Margaréta Otthon) – Keyboard Music Color Band
14.10 Mohács (Pándy Kálmán Otthon) – Leitz Csaba ének
14.30 Darvastó (Fővárosi Önkormányzat Foglalkoztató Intézete) – Musical Csoport
15.10 Drávatamási (Drávakastély Szociális Otthon) – Társastánc
15.20 Darvastó (Fővárosi Önkormányzat Foglalkoztató Intézete) – Ütősök
15.45 Mohács (Pándy Kálmán Otthon) - Leitz Csaba ének
16.10 Ajka (Molnár Gábor Műhely Alapítvány) – Hangadók Zenekar
16.30 Polgárdi-Tekerespuszta (FMÖ Integrált Szociális Intézménye) – Bíborszív Zenekar


Regionális Kulturális Találkozó

A Napfényes Egyesület közreműködésével 2010. szeptember 16-án Püspökladányban szervezzük meg az Észak-alföldi Regionális Kulturális Találkozót, melyre Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye szociális és oktatási intézményeinek, egyesületeinek és alapítványainak művészeti csoportjait és egyéni előadóinak jelentkezését várjuk. A részletes felhívás, és jelentkezési, nevezési lap letölthető honlapunkról.


Fesztiváli NESZ fellépés

A hagyományoktól eltérően a Nemzeti Színkottás Zenekar ezúttal nem a fesztivál zárónapján lépett színpadra, nagy sikerű koncertjükre a péntek délutáni műsorblokkban került sor Szarvason. Következőkben a felkonferálás szövege olvasható, mely hűen tükrözi a NESZ belső viszonyait, a felkészülési folyamat nehézségeit és a sikerek örömét – legalábbis ahogyan azt Fehér István elképzelte.

Repül az idő! Ki hinné, hogy már nyolc éve annak, hogy 11 intézmény összefonódott és 84 fő alapítóval elindított egy csodálatos vállalkozást… a Nemzeti Színkottás Zenekart.
Igazándiból minden az ellen szól, hogy ez a formáció működjön. Rendben van. Megalakult, de mit játsszon?
Viták, érvek, ellenérvek, néha veszekedések… és egyszer csak megtörténik a kiválasztás… én nem ezt választottam volna.
Otthoni próbák sokasága, ki ügyesebb, ki kevésbé. Telefonok, e- mailek és próbák. Na, úgy ahogy megáll a darab.
Aztán a tábor. Készülődés, csomagolás. Itt a fehérnemű, itt a kotta, cipő, nadrág, kottaállvány, fogkefe… mi is, mi is?…Hol a hangszer? Csörög a telefon…. Jaj, hozzatok már magatokkal még egy mikrofont, mert a miénk bedöglött. Persze, persze, holnap találkozunk. Hol van az a büdös mikrofon?!
A táborban meg kiderül, hogy amit 3 hónapja otthon így tanítottál, mégis amúgy kellett volna. Nyelsz egy kicsit, és hozzá fogsz amúgy zenélni.
Munka, munka…és egyszer, valami tök váratlan pillanatban, egy kora reggeli vagy késő esti, fáradt próbán meghallod, hogy a tikfa az atomóra pontosságával hozza az egyet, húsz szintis mutatóujja a karmesteri pálcával tökéletes szinkronban érintkezik a fekete-fehér billentyűzettel, és már nem is érzed, hogy hat órája állsz a hangszer mellett, csak azt, hogy most mind a 60-an, ugyanarra gondolunk…
Igen. Ez az. Megszólalt. Ezt akartuk. Körbenézünk. Szerény, visszafogott mosolyok. A jóllakott napközisek révedő tekintete…
Aztán egy hang. No, akkor mi legyen a következő szám? És, megint viták, érvek, ellenérvek, és néha veszekedések…
Cseresznyevirág, Yes Sir, Óz, a csodák csodája, Szentek mennybemenetele, Most múlik pontosan...
A XXIII. Országos Kulturális Fesztivál színpadán a Nemzeti Színkottás Zenekar! Vezényeli: Vass Árpád. „


James Bond lány újra bevetésen - Szarvasi Fesztivál II. felvonás

Kedves Naplóm,

Péntek reggel 06.30. Végzetes csapást mérek telefonom billentyűzetére - a reggel fenyegető hangjai ezek ízlésesen berendezett Körös-parti szobánkban. Fordulok jobbra-balra, fejemen a párna, lábamon szúnyog. (*apró betűs rész: óvakodj a szarvasi vérszívóktól! Személyleírás: szárnyak: 2, hang: idegesítő, méret: 1cm, fogak száma minimum 32)
Azt hiszem, a mai napon sem sikerült gyomorgörcs nélkül ébrednem, természetesen a tegnap esti fejedelmi lakomának ehhez nyílvánvalóan semmi köze. Selyem asztalterítők, illatos gyertyák, légkondicionált étkező helység, szorgos, halk léptű, jóképű pincérek – mondom ezt csak is kizárólag a Te kedvedért, hogy tudd miből is maradtál ki!

A VPMK Regisztrációs bázisa ismét megszállás alatt, a nyolcat éppen elütötte az óra, a Csillagkapu megnyílt s máris érkeznek fellépésre váró ügynökeink. Velünk tart ma a fedélzeten Mohács, Vésztő, Magyarszerdahely, Eger és többek között Balmazújváros is.
A stáb ma is teljes erőbedobással dolgozik (AnnaReniKatiDóra), én pedig mindamellett, hogy született regisztrációs tehetség vagyok (?), fantasztikusan tudok kávét szervírozni a másfél méterre lévő Protokoll büfébőlJ

12.00. Híreink következnek: Délelőtti programjaink sorát a magyarszerdahelyi Vivace Kórus zárja Russay Olivérné Gabi néni vezénylésével. A zsúfoltságig megtelt színháztermet gyomorkorgások áriája telíti meg… A fesztiváli népség táplálkozni indul. Pár száz méter választ el minket a Hilton Szálló sarki büfé kirendeltségétől, valamint egy zebra és egy jelzőlámpa, melyből a zöld krapek, azt hiszem, nyaralni ment.
Időjárás jelentés: A hőmérséklet átlag 30-35 fok (árnyékban), a beton lávaként égeti talpam az 500 ezer forintos Dolce&Gabbana strandpapucsomban. Fagylaltomban a mazsola is felnyög…

14.00. A fesztiváli színpadot nem titkolt kedvenceim, a Nemzeti Színkottás Zenekar ma kissé viharvert osztaga veszi birtokába. A jól megszokott felállás ma néhány tagot nélkülözni kénytelen, de a hangzás így is felejthetetlen. A NESZ sármos és életvidám karmestere, Árpi bácsi (egészségemre mindig nagyon odafigyelő, csak gyümölcsből készült nedűket kínáló) ma sem okozott csalódást nekem… „Most múlik pontosan” csilingeli Polák Teri, az MSMME X - Faktorának győztese – igen, gondoltam magamban, ez a libabőr is múlhatna már a tarkóm környékén!
A mai nap sem sikerült túl sok előadást elejétől a végéig megnéznem, és kicsit hazabeszélek, amikor az egri Menő Manók Tanodájának műsorát megemlítem a délutáni programok közül. Manókáink A kölyök című megható színpadi játékot elevenítették meg előttünk, én ügynökhöz nem méltóan könnyekig meghatódva, Charlie Chaplin pedig valahol egy hatalmas mosolyra húzhatta néma ajkait.

Mint minden tisztességes James Bond lány, jómagam is részt vállalok az akció sikerességében. Küldetésem a mai napra Cseke András maffiavezér figyelmét magamra vonni, remélve, hogy munkája közben minél több bakit vét. Két napos szűnni nem akaró ostromlásom azonban eredménytelenül zárul a nap végén. András profin végzi munkáját: körültekintő, óvatos és pontos. Lehetetlen rést ütni pajzsán.
Szerelem ez első látásra (vagy, ha nem is, akkor egész nap mászkálok majd)… csak James meg ne tudja!
Dórike

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése