idézetek

Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié...

Jean Kennedy Smith (Very Special Arts)











2011. január 20., csütörtök

Műhely hírek online


m ű h e l y  h í r e k  o n l i n e
2011. január 13., összeállította: zsupos dóra


Műhely hírek online

A Magyar Speciális Művészeti Műhely online hírlevelét látod jelenleg monitorodon! Hírlevelünkkel gyorsan és egyszerűen informálódhatsz az értelmileg sérült emberek művészeti tevékenységéről, az Egyesület és tagintézményeinek művészeti csoportjairól, rendezvényeiről, programjairól! Érezd magad otthon nálunk!

11: a számmisztikusok szerint az „ökölbe szorított kéz” szimbóluma, a roppant nehéz feladatok, az alattomos veszélyek, rejtett megpróbáltatások jelzője.
20: az ébredés, az új célok, tervek, ambíciók, a halmozott sikerek száma.

Összesítsünk: 2011: kemény, munkával teli év, boxkesztyűbe passzírozott, harcos kezek!
„Hívd sorsodat bátran versenyre ki”!!!

Új év, új kezdetek, s bár az Egyesület helyzete korántsem nevezhető felhőtlennek, mi azért próbálunk az árnyék mögül a fény felé kacsintgatni. Összeállítottuk az MSMME 2011. évi kulturális programtervét, alkotótáborostól, fesztiválostul, NESZ-es közös zenélősdin át, bátor haddal legyűrve a hétfejű sárkányt, s valahogy csak megmentjük majd a királylányt is!
Dátumokkal, helyszínekkel és fontos részletekkel várunk minden kíváncsiskodót blog oldalunkra!



Lencsefőzelék helyett:

2011. január 22-én jótékonysági koncertet hirdet a budapesti VI. kerületi Bálint Ház (Révay utca 16.).
A koncertet a baglaspusztai cigánygyerekek megsegítésére szervezi a Kaposfői Szent Erzsébet Alapítvány.
Fellépő együttesek: Khamaro, Romano Glaszo és a Lasho Lecsó zenekar.
Kezdés: 17.00 óra.

A meteorológiai tavasz kezdetén, március hónap első hetében ismételten akkreditált szakmai továbbképzésnek adunk teret és időt Eger honban! Az idei évben 7 művészeti ág közül válogathatnak az érdeklődők: társastánc, néptánc, filmkészítés, színjátszás, báb, zene és kézművesség.
Érdeklődők számára részletek és jelentkezési lap honlapunkon: www.msmme.hu !!!


Művészbejáró:

2010-ben az Egyesület hivatalos dala lett a regölyi Keyboard Music Color Band Két út című szerzeménye. Az idei év első művészbejárói a regölyi Margaréta Otthon művészeti csoportjai (kavalkád a köbön: táncosok, zenészek, színjátszók J)!

Keyboard Music Color Band
A zenekar megalakulásában nagy jelentősége volt az 1999-es évnek. Ebben az évben Gyöngyösön rendezték meg a XII. Országos és III. Nemzetközi Kulturális Fesztivált. Ezen a fesztiválon Jeannette Barentsen asszony intézményünk számára egy szintetizátort adományozott. Ez, és az általa kidolgozott módszer, a színkotta tette lehetővé, hogy 2000. tavaszán zenetanár vezetésével elindulhasson a zeneoktatás az intézményünkben. A módszer és a fiatalok zene iránti érdeklődése hamar sikeressé tette a csapatot. Így volt lehetőségünk 2001. nyarán Hollandiában egy nemzetközi zenei fesztiválon hazánkat képviselni.
2002 októberében részt vehettünk a bogácsi színkottás táborban és ezt követően alapító tagjai lehettünk a Nemzeti Színkottás Zenekarnak (NESZ).
Létszámunk az idők során folyamatosan bővült. Jelenleg 7 fő tagja a zenekarnak. Szintetizátorokon, dobon, gitárokon, csörgőkön zenélnek.
A zenekar számos országos és helyi kulturális rendezvényen öregbíti intézményünk hírnevét.
Repertoárunk egyaránt tartalmaz komoly- és könnyűzenei számokat.


Hully-Gully Táncegyüttes
Intézetünkben évtizedek óta folyik táncoktatás. Kezdetben néptáncot tanultak fiataljaink, ezekkel a produkciókkal a helyi kulturális rendezvényeinket színesítették. 1996-ban táncklubot alapított intézményünk, Hully-Gully néven.
Ezt követően már nemcsak néptánc, hanem modern, standard és latin-amerikai táncokat is tanultak a lakók. A palotással, keringővel, latin mixszel külföldi és hazai rendezvényeken szép sikereket értek el, s új színfoltot vittek a nemzetközi és országos fesztiválok életébe. Ebben az évben a 60-as évek stílusát visszaidéző jampi mixet adták elő.
2006-tól táncpedagógus foglalkozik fiataljainkkal. A tánccsoportban jelenleg 5 pár alkotja.


Gézengúzok Színjátszó Csoport
Régi hagyományokon nyugszik intézményünkben az irodalommal való foglalkozás. Kezdetben a lakók saját szórakoztatásukra és a szabadidő hasznos eltöltése céljából tanultak színdarabokat. Később már házi rendezvényeken is nagy sikerük volt, ez adta az ötletet, hogy szélesebb körben is megmutassák magukat a közönségnek. A művészeti műhely keretein belül lehetőség nyílt arra, hogy a nemzetközi- és kulturális fesztiválokon szerepeljenek. A versektől a népjátékokon át egészen a mai történetek feldolgozásáig mindenben szívesen részt vesznek. A Gézengúzok nevet 2002 óta viselik.
Jelenleg a csoportban 10 fő szerepel, bár a létszám a műsorszámoktól függően változik. Az utóbbi időben humoros jeleneteket, népi komédiákat adnak elő.
Megyénken belül rendszeresen kapnak felkérést kisebb műsorok előadására. Ezeken mindig nagy sikert aratnak, nemcsak a közönség, hanem társaik is élvezik vidám játékukat.



Buon giorno, signore e signori! Üdvözlet Anconából!

Busójárás. Mohácsi vész. Túszdráma. Khömm… elnézést, tánc és dráma. Mégpedig a mohácsi Pándy Kálmán Otthonban 2010. november 7-8-9.-én. 3 nap szakadatlan munka, majd az áldásos végkifejlet.
Elkoboztuk Orbán Tibor mohácsi kolléga naplóját!

Kedves Naplóm!

Képzeld táborozni voltam! Meghívtak Mohácsra! No nem olyan sátorverős építőtáborban, mint régen, de nagyon jól éreztem magam.

Dráma és tánctábor. Másodszor volt lehetőségem ott lenni. Tavaly „Valahol Európában” töltöttük el az időt, idén „Anconában”. Most biztosan csodálkozol, de ez volt a fő téma. Az Anconai szerelmesek.
Tudod, hogy nem erősségem a tánc, de itt éreztem a ritmust, az ütemet. Az én lábaim is rámozdultak a cha-cha-cha-ra, (csacsacsára), salsára és tangóztam is. Most féltékeny vagy? Lehetsz is, hiszen kellet játékosan szerelmesnek látszani.

Színészkedtünk. Olaszosan. Több oldalról is megközelítettük a témát. Bábokkal, érdekes karakterekkel. Olykor improvizációs megjelenítést használtunk. Tudtunk kicsit színészek lenni, színészkedni az életnek.
Megterveztük a koreográfiát, a jelmezt, s összeállt a darab.

Mit kaptam igazán? Alapot ahhoz, hogy mindezt át tudjam adni. Nem lettem színész, rendező, koreográfus, táncos, jelmeztervező, producer, de megkóstolhattam, s ez meghozta az étvágyamat. Hiszen minden átadható, amit kaptam. Megkínálom vele azokat, akiknek ezzel örömet szerezhetek, hogy érezhessék, nélkülözhetetlen játékosai az életnek.
Egy mini koncertnek köszönhetően az őszben megjelent a tavasz, kinyílt a „kék virág”.

„Táborozóként” részt vettem a Budapest Art Brut Galéria és a Pándy Kálmán Otthon által szervezett „Párhuzamok” című kiállításmely a fotóművészet eszközeivel mutatja be az akadályoztatottsággal élő emberek mindennapjait – megnyitóján is.
Orbán Tibor, Mohács 


Csomag

Minden nap egy darabot magadból. Évről évre. Évre év megy. Jött. Fel a fejed, húzd ki magad! Mindig lehet jobb, majd most, 2011-ben! J

„Üdvözlöm érintem nem mutatom
Nem emlékeztetem nem kutatom
Nem zavarom zavarom csak figyelem
Belefeledkezem vele utazom

Nem sürgetem nem várom
Nem bántom nem sajnálom
Nem sajnáltatom magam magam adom
Neki megadom neki megadom magam

Felkavarom felkavarodom
Megálmodom belelátom
Megkövetem megkövetelem
Megszelídítem megbánom

Megoltalmazom elragadom
Elragadtatom magam magam adom”
/Quimby/

Üdvözletem, Dórike

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése