idézetek

Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié...

Jean Kennedy Smith (Very Special Arts)2011. február 13., vasárnap

Műhely hírek online

m ű h e l y  h í r e k  o n l i n e
2011. február 4., összeállította: zsupos dóra


Műhely hírek online

A Magyar Speciális Művészeti Műhely online hírlevelét látod jelenleg monitorodon! Hírlevelünkkel gyorsan és egyszerűen informálódhatsz az értelmileg sérült emberek művészeti tevékenységéről, az Egyesület és tagintézményeinek művészeti csoportjairól, rendezvényeiről, programjairól! Érezd magad otthon nálunk!

A XXI. század már el sem képzelhető számítógépek és internet nélkül. Klikkek egész sorozatával irányíthatjuk életünk. Rendelj kaját online, beszélgess msn-en, legyenek barátaid a közösségi oldalakon… és még sorolhatnánk!
Azonban az internet nyújtotta gyors szolgáltatások és információáramlás nem csupán az ép emberek sajátja. Személyes ismerőseim közül sokan élnek bentlakásos intézményekben, akik szintén mindennap használják a netet.
Az MSMME szeretné kiterjeszteni a hírlevél olvasói közösségét, és összegyűjteni az ellátottak e-mail címlistáját, hiszen a műhely hírek róluk is - nekik is szól!
Kérlek, segítsd munkánkat Te is azzal, hogy megküldöd azok e-mail címét, akiket érdekelhetnek híreink!


Fejtágítás

„Összességében elmondható, hogy a tanfolyam nem csak ismeretszerzésre, hanem csapatépítésre, sőt, megkockáztatom: kiégés ellen is remek dolog.” /Sári Adél/
„Én első alkalommal vettem részt ezen a tanfolyamon és véleményem szerint ahhoz, hogy fejlődni tudjunk (ahogy lakóinknál is a folytonossággal érünk el magasabb célokat), a továbbiakban is szükségünk van nekünk is fejlesztésre, újításra, 2011-re.” /Kósa Helga/

„Én a kézműves csoportban vettem részt, a csoport összetétele nagyon jó volt, igaz nem sokan voltunk, de ez talán nem is igazán volt hátrány, mert így a tanfolyamvezetőnek több figyelme adódott mindenkire.” /Silye Róza/

„Úgy érzem, rengeteget tanultam, nemcsak a minket tanító művészektől, de a többi szakmabeli résztvevőtől is. Különböző intézményekből érkeztünk, más és más tulajdonságokkal és adottságokkal. Egy azonban mindegyikünkben közös volt, hogy értelmileg akadályozott emberekkel dolgozunk. A munkánk során pedig igyekszünk értékes, tartalmas és hátrányok nélküli életet biztosítani valamennyiüknek.” /Farkas Nikolett/

Nos, csak néhány gondolatot idéztem a tavalyi akkreditált továbbképzés résztvevőitől, csupán kedvcsinálás céljából!
Felhívnám a figyelmeteket, hogy jelentkezéseiteket még mindig leadhatjátok az 5 napos kurzusra! Báb, zene és néptánc szekciókban sajnos nem indul a képzés, azonban a társastánc, színjátszás, filmkészítés és kézművesség szakkörökben még van néhány hely. Jelentkezési lapok letölthetőek: www.msmme.hu


(H)ARCOK – Enyém. Tiéd. Kié?

Egyesületünk 2011. évi kulturális programtervének első lépcsőfokához értünk! Az egri Szín- Folt művészeti műhely (H)ARCOK címmel nyitja meg festménykiállítását február 7-én az Agria Park Galériájában. Bár a hivatalos megnyitóra „szívküldi” Bálint napon, február 14-én 17.00 órakor kerül sor, azért minden művészetkedvelőt szívesen látunk az azt megelőző napokban is!


Digitális bennszülött

Februári hírlevelünket azt hiszem, kissé az internet privilégiumaira hegyezem ki. Teszem ezt az úgynevezett netgeneráció leszármazottjaként, kicsi lelkem teljes nyugodalmával!
Az MSMME pacifista kampányt indított az Indavideo.hu portálon, reflektálva a Társaság a szabadságjogokért (TASZ) non-profit szervezet legújabb kisfilmjére (Nem rehabilitáció, emberlerakat).
Úgy gondoltuk mi inkább az értelmileg sérült emberek értékteremtő művészeti tevékenységét állítjuk a figyelem középpontjába! Nézzetek ránk minél többen!!!Propaganda, széltében-hosszában

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület továbbra is a közök tudatát szeretné szélesíteni, melyhez igényes és könnyen használható felületet biztosít a Facebook közösségi oldal, keress ránk friss hírekért, exkluzív fotókért és filmanyagokért!
Hidd el, lájkolod majd te is!


Művészbejáró

Újonnan becsatlakozott olvasóink figyelmébe ajánlom Művészbejáró rovatunkat, mely hétről hétre egy-egy tagintézményünk művészeti csoportjait veszi nagyítólencse alá! A szolnoki Liget Otthonban két jelentősebb művészeti csoport működik, tánccsoport és színjátszók.
Aktuális sztárjaink az Otthon színjátszói! /Folytatása következik…/

A szolnoki Liget Otthon viszonylag fiatal intézmény. 1991-ben hozták létre enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos felnőttek számára. A bentlakásos intézetben 39 főt gondozunk, s hozzánk tartozik még két lakóotthon is, amely további 23 főt jelent.

A színjátszó kört 1995-ben alakítottuk meg, főképp azért, hogy részt vehessünk a Speciális Művészeti Műhely fesztiváljain. Minden évben új darabot állítottunk színpadra.
1996. Csipkerózsika (mese)
1997. Baranyi Ferenc: A lónak vélt menyasszony (vásári komédia)
1998. Hans Sachs: A szatócs batyuja (vásári komédia)
1999. Hans Sachs: Gazduram kotlik (vásári komédia)
2000. Moliére: Danden György (komédia)
2001. Moliére: Képzelt beteg (komédia)
2002. Móricz Zsigmond: Dufla pofon (paraszt komédia)
2003. Moliére: Botcsinálta doktor (komédia)
2004. Szigligeti Ede: Liliomfi (vígjáték)
2005. Móricz Zsigmond: A zördög (paraszt tréfa)
2006. Hans Sachs: A csikóval vemhes paraszt (vásári komédia)
2007. Moliére: A fösvény (komédia)
2008. Török Rezső: Forog, vagy nem forog (paraszt komédia)

Jelenleg Goldoni: Két úr szolgája című művét tanuljuk.
Minden évben fellépünk a MSMME által szervezett országos fesztiválon, valamint tíz éve részt veszünk a szolnoki Globe Országos Színjátszófesztiválon drámatagozatos gimnáziumok mellett, illetve kétszer volt lehetőségünk a Művészetek Völgye rendezvényen, Taliándörögdön szerepelni.
2009-ben a „Forog vagy nem forog”-gal  megnyertük a szolnoki Amatőr Fesztivált, ami azért nagy szó, mert rajtunk kívül nem voltak sérült színjátszók a mezőnyben.
2010-ben a szolnoki Szigligeti Színház létrehozta az Ádámok és Évák Ünnepe című rendezvényt, melynek lényege, hogy középiskolák részvételével állítanak színpadra jelentős irodalmi műveket. A tavalyi évben „Az ember tragédiája” került megrendezésre, ahol 12 középiskola mellé minket is beválogattak. Az első színt mutathattuk be, melynek címe: A mennyekben. Előadásunkkal különdíjat nyertünk.
Az idén, szintén részt veszünk ebben a programban. Most bibliai történetek lettek színpadra alkalmazva. Mi a Tékozló fiú történetét adjuk elő. Akit érdekel az említett két előadás, megnézheti a Szolnok TV oldalán. ( a múlt évit még biztosan, az ideit majd később)

2008-ban Radó Denise a szolnoki Szigligeti Színházban megrendezte Nell Dunn: Gőzben című darabját, melyben a Dawn nevű sérült lány szerepére a csoportomból kérte fel a down-szindrómával élő Szabó Anikót. Anikó öt ismert színésznővel játszott együtt, akik nagy szeretettel segítették őt a próbák során, s az előadások alatt is figyelemmel kísérték. Hónapokig telt házzal játszották a darabot, amelynek sikeréhez Anikó is hozzájárult. A közönség külön megtapsolja őt, és volt rá példa hogy megállították az utcán azért, hogy gratuláljanak neki.

A színjátszó csoport összetétele az elmúlt évek alatt sokszor változott. Kiss Anikó, Vékási Imre és Burai Szabolcs azonban a kezdetektől benne van, valamennyi darabban szerepeltek. Köszönet nekik érte.
Mozsárné Tarjáni Erika, Szolnok


Paradox

Elköszönésképpen hallgassunk meg egy beköszöntőt Asztalos Zsolt, az elnökök elnökének tarsolyából!!!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése