idézetek

Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié...

Jean Kennedy Smith (Very Special Arts)











2011. január 9., vasárnap

2011.

Egy kollégánk írta a minap: Elképzelés és előítéletek nélkül indultam munkába egy szokatlanul enyhe reggelen. Nem vártam semmit, minden napom így is ajándék…
Valahogy így érzek én is az újév első hetében, amikor az Egyesületre gondolok, s terveinkről írok – minden napunk ajándék.
Mert bár bizonytalan a helyzetünk, kétséges a finanszírozásunk, mégis, ugyanúgy elkészítettük programtervünket, mint az előző években. És azon dolgozunk e hetekben, hogy a terv ne csak terv maradjon…

Az évet ezúttal is a speciális szakmai tanfolyammal indítjuk, ahol a színházi képzés középpontjában továbbra is a mozgásszínház, annak egy speciális változata, az árnyjáték áll.

Néptáncban a játékosság, társastáncban a modern stílusok kapnak szerepet, és természetesen maradunk a nemzetközi jellegnél – német, török, francia, lengyel és bolgár kollégákkal dolgozunk együtt.
A színpadi ágak mellett nem feledkezünk meg a manuális technikákról sem, és megszokott képzéseink mellett újat is indítunk, a sokak érdeklődésére számot tartó filmkészítést.
Ahogy a többi művészeti ág esetében egymásra épül a képzés, a gyakorlat és a fellépés, úgy ez esetben a zsirai speciális filmszemle, és az azt megelőző filmnap előzményének tekintjük az egri továbbképzést.

Akkreditált tanfolyamunkat ajánljuk mindenkinek, aki a 30-40 pont megszerzésén túl valóban egy „munkás”, ugyanakkor a kulturális feltöltődésre is lehetőséget biztosító hetet szeretne eltölteni velünk.

A márciusi továbbképzést májusban az alkotótábor, júliusban a fesztivál követte a korábbiakban, lehetőségeink azonban most korlátozottak, egy-egy rendezvényt csak biztos pályázati támogatással tudunk megszervezni. Ezért az ipar- és képzőművészeti alkotótábort szeptember utolsó hetére tervezzük, ismét Tatára, olyan új műhelyekkel bővítve a palettát, mint a retextil, az ékszerkészítés, a selyemfestés…

Áprilisban viszont adott a lehetőség a színkottás zenei tábor megrendezésére, mellyel visszatérünk legutóbbi helyszíneink – Gyöngyös vagy Mohács – egyikére, hogy ott a NESZ egy újabb meghívott művésszel lépjen színpadra.
A Nemzeti Színkottás Zenekart az MSMME arcának tekintjük, minden koncertje jó alkalom arra, hogy bemutassuk azt a csodát, amit az örömzenélés eredményez.

Játszva látszom – ez nemzetközi és országos kulturális fesztiválunk mottója, melyet ezentúl speciális művészeti fesztivál névvel illetünk. Ugyanakkor, ha ennyire bizonytalan az Egyesület helyzete, ha ennyire nem látjuk terveink realizálhatóságát, feltehető a kérdés, vajon lesz e fesztivál???
A válasz, amit már Szarvason is megfogalmaztam, egyértelmű: mindent megteszünk azért, hogy legyen, így hát lesz.

Terveink szerint fesztiváli robogónk az M6-oson Pécsre tart: megkezdtük az előkészítő tárgyalásokat, s úgy tűnik, Európa Kulturális Fővárosa (2010) befogadja a programsorozatot. Több rendezvényről van szó ugyanis, a nemzetközi kulturális találkozó mellett kiállítást és konferenciát is szeretnénk tartani.

Pécsre különleges lehetőségként tekintünk, ezt az is jelzi, hogy az országos ipar- és képzőművészeti kiállításunkat a pécsi kultúrkörre építve, Pécsi Múzsa címmel hirdetjük meg. Mindemellett hiszünk abban, hogy a város hagyományai nemcsak a kiállítás alkotóit, hanem a fesztivál művészeti csoportjait, azok felkészítőit és tagjait is megihletik, és a színpadi fellépésekben is visszaköszön a határtalan város.

Mohácsi barátaink, akik ezúttal a házigazda szerepet játsszák, már készülnek egy, a hagyományoknak és az új kihívásoknak is megfelelő, „pándys” nyitóképre – bemutató a Pécsi Nemzeti Színházban június 30-án.

Az utóbbi években megszokottak szerint pécsi fesztiválunkon is egész estés nyitóprogram, színpadi bemutatók, koncertek várják a résztvevőket, azért, hogy együtt játsszunk és látsszunk!

Visszatérve az éves programtervhez, talán a regionális kulturális találkozók megszervezése a legbizonytalanabb – nem látjuk ugyanis ezek finanszírozásának lehetőségét. Hasonlóképpen a tánctáborhoz – tudom, mennyire szeretnék ezt a táncosok (ezért is került be a programba), és ígérem, pályázatunk sikere esetén ott lesznek Fonyódligeten.
Zsirai barátaink ez évben is sokat vállaltak, hiszen nem csak a filmnapra, a speciális filmszemlére hívják a Műhely tagjait, hanem a szeptemberi homokszobrász fesztiválra is, amely évről évre a kreatív munka lehetőségét adja. S azt se feledjük, hogy a Komédiás Integrált Színház a Művészetek Palotája után immár Brüsszelbe készül a magyar EU-elnökség féléve apropóján!

Így állunk hát 2011. elején, – mondhatnám azt is, hajónk Szkülla és Kharübdisz között hányódik – reményeink nem kisebbek a korábbiaknál, kételyeink azonban nőttek. Mindenesetre merjünk nagyot álmodni! – én még hiszek abban, hogy érdemes.

Végezetül minden MSMME tag (és nem tag) figyelmébe ajánlanánk honlapunkat és a műhely blogot:

http://www.msmme.hu/
http://msmme-msmme.blogspot.com/

Mindkét oldalon figyelemmel kísérhető tevékenységünk, egyik helyen komolyabb, a másikon könnyedebb formában. Egyszersmind bíztatnánk is tagjainkat, hogy írjanak nekünk, adják közre történeteiket, mondják el véleményüket.
Együtt tegyük színesebbé a Műhelyt!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése