idézetek

Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié...

Jean Kennedy Smith (Very Special Arts)











2012. január 23., hétfő

2012. első napjaiban

Tisztelt Egyesületi Tagtársak!

Kedves Kollégák!

A megszokott hírlevél hasábjain, ezúttal levél formátumban (megszólítva a hozzánk közel, s tőlünk távol állókat) szeretnénk tájékoztatást adni aktuális dolgainkról, egyszersmind jelezve, hogy a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület minden bizonytalanság ellenére működik, és tervezi ez évi programjait.

Nehéz év volt a 2011-es, s tudjuk még nehezebb lesz 2012. Ahogy minden intézmény, szervezet, úgy az Egyesület is küzdött a fennmaradásért, azért, hogy teljesíteni tudja vállalt feladatait, köztük első helyen a kulturális fesztivál megrendezését. Hisszük, hogy megtettünk mindent, s úgy tűnt, túléljük ezt az évet is, s hogy mégsem így lett, hogy néhányan elvesztünk ugyan, nem rajtunk múlott. Mindenesetre az MSMME megmaradt.

Visszatekintve az eltelt hónapokra, úgy összegezhetjük, hogy eredményes volt az egri Speciális Szakmai Tanfolyam, sikeres volt a gyöngyösi NESZ fellépés, és ismét sokan (közel 1200-an) vettek részt a Speciális Művészeti Fesztiválon. Kevesen mondhatják el magukról, hogy Európa Kulturális Fővárosában, a Pécsi Nemzeti Színházban léphettek színpadra, ahogy tették ezt Egyesületünk művészeti csoportjai.

Intézményi szervezésben valósult meg az orosházi, székesfehérvári és püspökladányi Kulturális Találkozó, a zsirai Speciális Filmszemle és a Homokszobrász Fesztivál. Élményt jelentett sokaknak a Liget Fesztivál egy hete, a zsiraiaknak a zsámbéki Találkozó és a regölyieknek a lecznai Fesztivál.

Támogatás hiányában elmaradt az Ipar- és Képzőművészeti Alkotótábor Tatán, és a Színkottás Zenei Tábor Győrben. És lett volna még néhány álmunk…

Megtettük hát, amit lehetett, talán többet is. Programjainkra támogatást az NKA és NCA kollégiumaitól, és a befogadó önkormányzatoktól kaptunk. Működési támogatást viszont a Minisztériumtól nem, ezért októberben meg kellett válnunk munkatársainktól. (Valamennyitől… Hárman voltunk…)

Az Egyesület most ismét teljes egészében az önkéntes munkára alapoz, ahogy kezdetben, amikor 1986-ban Andornaktályáról elindult, és azt követően sok éven át. Azóta bebizonyosodott, hogy az MSMME valódi megtartó ereje az a közösség, amelyre épít, az intézmények, azok elkötelezett vezetői, és dolgozói, művészeti csoportjai és sérült alkotói. Ezért mindig lesz valaki, lesznek valakik (leszünk jónéhányan), akik tovább járjuk a megkezdett utat és nem hagyjuk veszni a 25 év eredményeit. Ahogy most sem...

2012. új feladatokat hoz. Az eddigieknél nagyobb mértékben kell építenünk az önkéntes munkára, valamennyi rendezvény, de különösen a kulturális fesztivál esetében nyitnunk kell más fogyatékossági csoportok felé.

Bővítenünk kell a tagsági kört, az önkormányzati (állami) intézmények mellett a civil és egyházi intézményeket az eddigieknél nagyobb számban szeretnénk bevonni a művészeti foglalkoztatásba.

Képzés, művészeti táborok, fesztiválok - programjaink címszavakban. Munkánk központi eleme továbbra is a speciális művészeti fesztivál megszervezése, ezúttal várhatóan Gödöllőn, július 6-9. között. Előtte azonban nem maradhat el az egri továbbképzés márciusban, készülünk a református intézmények áprilisi kulturális találkozójára Mohácson, májusban megrendezzük a tatai alkotótábort, és lesz NESZ tábor is, és fellépés, júniusban pedig filmfesztivál Zsirán. Júliusban a már említett gödöllői országos kulturális fesztiválon (sorban a 25.-en!) találkozhatunk, augusztusban pedig művészeti workshopokat tervezünk a fonyódligeti ifjúsági táborba. Mindezek mellett Orosháza és Püspökladány biztos helyszíne a kulturális találkozóknak, és meghívásunk van a párizsi művészeti fesztiválra…

2011-ben nehéz napokat, hónapokat éltünk meg, elvesztettünk szinte mindent, csak a hitünk maradt – ugyanaz a hit, melynek köszönhetően minden bizonytalanság ellenére az intézményekben dolgozók is teszik dolgukat. Nincs már hova hátrálni, ezért megyünk előre…

Adott még az egyesületi keret, amelyet csak közösen tölthetünk meg tartalommal. Ehhez azonban összefogás, a közösség együttmunkálkodása szükséges: 2012. első hónapjaiban együtt kell elindulnunk, majd együtt kell haladnunk azon az úton, ahol kinek-kinek lehetőségei szerint kell megtennie vállalását.

Mindenkire számítunk!

Hívjuk azokat, akik eddig kitartottak mellettünk, jöjjenek velünk, hívjuk azokat is, akik az elmúlt években elmaradtak mellőlünk, térjenek most vissza, és hívjuk azokat, akik most találkoznak velünk először, legyenek ők is a közösség tagjai, melynek neve: Speciális Művészeti Műhely.

Töretlen hittel:

Asztalos Zsolt, elnök, MSMME

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése