idézetek

Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié...

Jean Kennedy Smith (Very Special Arts)











2010. december 10., péntek

Ajka, 2010. december 1.

Az ajkai kulturális fesztivál a házigazda Alapítvány vezetője, Lovas Irén köszöntő szavaival indult, melyek mindannyiunk számára megfontolásra érdemesek:


Kedves Vendégeink!

Még két nap, és elérkezik a Fogyatékosok Világnapja, december 3-án. Serdülőként, amikor még sportoltam, eljátszottam a gondolattal, hogy a sors fordulataként kerekesszékes is lehetnék…, de még olyan fejletlen volt a megküzdési stratégiám, hogy nem tudtam elképzelni, csak a totális kiszállást az életből. Ma már, lenne bátorságom segítséget kérni a többi sérülttől, hogy megpróbáljam az életet.

Sajnos az én serdülőkorom már a múlté, de van itt még egy kamasz a maga 15 évével, és ma azt is megmutatja, hogy lassan ő is „lenő”. Igen. LENŐ, és nem FELNŐ. Mert a csecsemő, aki anyja karján ül, bizony hosszú idő, míg a saját lábára áll, talán a 15 év sem elég, míg egy kiscsikó születése után alig pár órával, már a lábán egyensúlyoz. Ez a lenövésben lévő kamasz: a Molnár Gábor Műhely Alapítvány, aki állam-anyja karjain ül még, és egyre kevesebb támogatást kap tőle.

Ebben a lenövő fejlődésben minden „kamasz-betegséget” átélünk. Mint a kamaszokat, általában az érzelmi kielégületlenség, a felnőtt-hiány, a beszélgetések, a vitatkozások és a kedélyes együttlétek hiánya is belesodorja a kommunikációs csapdákba, ahol a panaszkodás, az irigység és a fontosság-hiány vezeti a munkát.
De velünk történik meg az is, hogy egy egész adventi-naptár dísz, megannyi csodás szőnyeg, több száz koszorú kerül ki a szorgos kezek közül. Egymásnak vetett vállak és hátak védik a bántásban, betegségben, gyászban szenvedő gondozót és fiatalt, ami nemcsak felnőtt, hanem agg bölcsességet is karmol az arcunkra.

Kedves Különleges Gondoskodást Igénylő Fiatalok! 15. születésnapunk alkalmából kívánni szeretnék nektek! Azt kívánom, hogy szeressétek úgy magatokat, ahogyan nálunk tanulnak szeretni! Kívánom, hogy higgyétek el magatokról, hogy képesek vagytok minden nap Ti is tenni magatokért! Keressétek meg az értékeiteket, és tiszteljétek magatokban azokat, ahogyan a napi dráma tanítja ezt nekünk!

Kedves Küzdő és Elfáradt Kollégák!
Kívánom nektek születésnapunk alkalmából, hogy szeressétek magatokat nagyon! Ne akarjatok! Minden kétségbeesésbe lássátok bele a következő lépést, és tegyétek is meg! És amikor már nem tudtok tovább küzdeni az ellenőrökkel, a főnökötökkel, a kollégáitokkal, akkor helyezkedjetek bele teljesen a sérült fiatalba, és ha már a szükségleteidet nem látod, akkor az övét fejts meg!

És most mindenkinek kívánok! Kívánom, hogy élvezzék ezt a mai napot különleges meleg remegéssel a szív körül, mert emberfeletti munkának lehetnek tanúi!
Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése