idézetek

Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié...

Jean Kennedy Smith (Very Special Arts)2010. október 1., péntek

Műhely hírek online

m ű h e l y  h í r e k  o n l i n e
2010.  szeptember 30.,  összeállította: zsupos dóra


Műhely hírek online

Kéthetente megjelenő online hírlevelünk a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület aktualitásairól, rendezvényeiről, tagintézményeinek programjairól tudósít. Sérült embertársaink művészeti tevékenységét követheted nyomon jelen hírlevél olvasásával!

Az előző számban közhírré tétettük, hogy Egyesületünk immáron blogot is üzemeltet, melyen nagyon szívesen vennénk a Te véleményed, megjegyzéseid is Kedves Olvasónk!

Folytatva betörésünket a világhálóra, ezentúl a Facebook közösségi oldalon is tetten érhetsz bennünket, ahol legfrissebb programjainkat, fotóinkat, videóinkat is megtalálod. Keress minket, légy Te is cyber barátunk!

MŰHELY HÍREK ONLINE – mellékhatások tekintetében keresse fel orvosát, gyógyszerészét, Dórikét…

A szarvasi országos kulturális fesztivál 3 hónapja véget ért, azonban még mindig van új a nap alatt! Kincs Alexa beszámolójának töredékét olvashatjátok most, melynek terjedelmesebb megnyilvánulását megtaláljátok a műhely blogon!  Kellemes szemtornát mindenkinek!


Fesztiváli élmények egy néző szemével

Nagyon szeretem a nyarat! Szeretem, mert pedagógusként ilyenkor mindig fellélegzem kicsit… Imádom a víz illatát, a virágok tiszta színeit, még a nap – olykor igen erőszakos – tombolását is… És persze az élményt, amit évről–évre átélek az MSMME jóvoltából, egy-egy csodaszép városban! Az idei helyszín, Szarvas, igazán belopta magát a szívembe! Az ott töltött idő alatt megpróbáltam összegyűjteni a lehető legtöbb élményt… Kilenc év óta – idén először –, nézőként vettem részt a fesztiválon.
Mátészalka, ahol élek, nincs túl közel a 2010-es fesztiváli helyszínhez, de a több órás út fáradalmai egy pillanat alatt semmivé lettek, amint megpillantottam néhány (jónéhány) arcot, akikkel évről – évre úgy üdvözöljük egymást Magyarország különböző pontjain, mint egy népes család tagjai vasárnaponként a nagyinál. Nehéz a szeretetről közhelyek nélkül írni. Az elismerésről még nehezebb. Még akkor is, ha ritka madár világunkban… Kiváltképp abban a „műfajban”, amit együtt képviselünk. Kedves Kollegák, szívből emelek kalapot előttetek! Köszönöm, hogy egy ilyen csapat tagja lehetek! Köszönet a szervező stáb fáradhatatlan, precíz munkájának, és persze az egyesület elnökségének is, akik idén aktív, lelkes szereplői, szervezői, irányítói voltak az eseményeknek! Köszönet Polák Terinek és Cseke Andrásnak is, akik mindent megtettek a rendezvény gördülékeny, színvonalas lebonyolításáért, akárcsak a fáradhatatlan Mezei Renáta és Zsupos Dóra, és persze Asztalos Zsolt elnök úr (…)Párizsi Nemzetközi Művészeti Fesztivál, csapó II.

Előző hírlevelünkben már olvashattátok a párizsi fesztivál egyik résztvevőjének, Miklós Rómeónak élménybeszámolóját. Most nézőpontváltás következik, részleteiben olvashatjátok miként élték meg a résztvevő tagintézmények munkatársai a fent nevezett párizsi utazást!

A Napfényes tánccsoport, valamint Varga László szintetizátoros előadó képviselhette Magyarországot egy neves nemzetközi fesztiválon Párizsban, ahol fogyatékos fiatalok mutatkozhattak be különféle műfajokban.
A fesztivál programjain kívül a kedves vendéglátók egész hetes programsorozattal vártak bennünket. Az elkövetkező napokban vendéglátóink igyekeztek minél több nevezetességet bemutatni nekünk. Csodálatos helyeken járhattunk, ahová talán soha nem juthattunk volna el. Láthattuk Párizs történelmi épületeit, az Eiffel tornyot, a Notre Damét, hajókáztunk a Szajnán, megnéztük a Louvret, sétáltunk Párizs főutcáján. A kirándulások mellett különféle szakmai programokon vehettünk részt. Betekinthettünk egy filmvetítés alkalmával a francia kollégák munkájába. Beszélgettünk a szabadidős tevékenységekről, a munkáról, az egészségügyi ellátásról.
A fesztivál rendezvényei két napon át tartottak. Mindkét napon fellépett a magyar csoport: első alkalommal Varga László szintetizátoros előadását láthatták. Majd a második napon a Napfényes tánccsoport /Kiss Erzsébet, Balogh Hajnalka, Kiss László, Máté Miklós, Kovács Arnold/ lépett színpadra. Először rumbát táncoltak, majd a fesztiválzáró számaként cha-cha-cha-val szórakoztatták a közönséget.
Csodálatos hetet tölthettünk Párizsban. Azóta sem telik úgy el nap, hogy ne beszélnénk az ott eltöltött időről. A festői környezet, a barátságos vendéglátás mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy életre szóló élményekkel gazdagodhattunk. Köszönjük a lehetőséget!
Makai Józsefné
terápiás munkatárs, Püspökladány

A Speciális Műhely által kiválasztott résztvevő lakónk, Miklós Rómeó tánc terén kivételes tehetséggel rendelkezik, hipp-hopp, break, és elektric-boogi stílusokban tudását egyrészt autodidakta módon, másrészt neves tánciskolákban szerezte.
Az idő hamar elszállt, s a mi 3 fős kis csoportunk egy verőfényes reggel nagy izgalommal indult kis buszunkkal a Ferihegyi repülőtérre.
Az első néhány nap a bolgár, lengyel és francia csoport megismerésével és Párizs nevezetességeinek megtekintésével telt. Első kirándulásunk a monumentális Eiffel toronyhoz vezetett. Másnap a híres Notre Dame székesegyház került sorra, amely rendkívüli díszítettségével nagy hatást gyakorolt ránk. A rengeteg látogató közt meghúzódva mindenki szakított időt egy kis imádságra. A világ egyik legismertebb múzeumában, a Louvre-ban is jártunk, ahol megérintett minket a tömény művészet szele.
Rómeó mindkét fellépése remekül sikerült, végig tapsolt a közönség, sokan gratuláltak. A püspökladányi csoport táncosainak cha-cha-cha előadása, pezsdítő zenéjével nagyszerű hangulatot teremtett, és nagyra értékeltük Lacika, a vak fiatalember zenés énekes produkcióját.
Nagyon örülünk, hogy érezhettük a franciák vendégszeretetét, rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk, csodálatos, különleges emlékezetes élményekben volt részünk.
Makk Gyula
igazgató, Koroncó


Heti aktualitások:

Ez itt a reklám helye! Videopremier következik, nálunk láthatjátok először (már ha nem vagytok youtube-függők) a tordasi Szivárvány Zenekar legújabb videoklipjét! Figyelem, sztárok születnek!


Egyesületünk néhány művészeti csoportjával csatlakozott a Magyar Speciális Olimpia Szövetség szeptember 25-i  gálaműsorához, melyen Eunice Kennedy Shriver asszonyra emlékeztünk, a Speciális Olimpia megalapítójára.
Sikeres fellépést tudhat maga mögött a darvastói Musical Tánccsoport, mohácsi pacsirtánk Leitz Csaba, a budapesti Figura Tánccsoport, a balmazújvárosi Wywaras Dance Group, a regölyi Hully Gully Tánccsoport és végül, de nem utolsó sorban a szolnoki Liget Otthon tánccsoportja, valamint énekesük Raffael Attila.
Gratulálok mindenkinek, színvonalas és érdekfeszítő előadások részesei lehettek a rendezvény látogatói!/Nem csak Baby Gabi és Hevesi Tamás lehet nagy durranás, kösz, hogy ezt be is bizonyítottátok J/


Zsirai Őszi Napok, 2010.

„Peti áll a ház előtt…” Szeptember elseje van, és Peti, azt hiszem, ma odafagy a küszöb elé, mert én bizony ma nem megyek iskolába! A nebuló projekt helyett valami sokkal-sokkal izgisebbet találtak ki nekem (na meg még jó néhány embernek) zsirai barátaink.
- Voltál már Zsirán? Hogy hülyeségeket beszélek, és te azt sem tudod, eszik-e vagy isszák?! Nos, kedves barátom akkor elárulhatom, hogy hol volt, hol nem volt, Győrön is túl, ott ahol a kurta farkú malac is túr, a sógor határtól csupán egy bicikliútnyira, egy mesebeli kastély az udvarba, ez hát a mesés Zsira (egyetlen mellékhatás: enyhén tepsi alakúra deformálódott popi, mire a 4 és fél órás utat megteszed Egriából…).

VII. alaklommal tárta ki kapuit a zsirai szociális otthon és engedte be a kíváncsiskodó szemeket Őszi Napok rendezvénysorozatára, ahol négy programdús napon én is résztvevő lehettem. Bár James Bond lány őszi álmot alszik, a küldetések nem maradhatnak akcióhős nélkül –Elnök Úr – Dórike lett a „B” terv.

Kronológiáról dunsztom sincs, teljes időzavarban szenvedek. Az események leírása tehát teljes mértékben random szerűen történik /ááá, rímmérgezés, ááá/.

Kamra!... ö…nem, nem… Sufni!... vagyis… megvan, ez lesz az… PADLÁS!!! Meglökő, Rádi, Herceg, Mamó, no meg a szilvás gombóc a nagy piros fazékban (hinta paripára pattantam s a fazékból én is befaltam). Szalai Péterné Gitta, Bartokos Tamás és a Komédiás Integrált Színház színészei egész estés darabjukkal mulattatták a szép számban megjelent lelkes nézősereget. Bolygóközi szellem vagyok én is, aki Zsirára tévelyedett. Aprócska különbség azonban, hogy én kösz, jól vagyok, egyáltalán nem akarok elmenni sehovasenem. Süni, nyugodtan lejöhetsz a tetőről!

Csípős őszi szél, kopogó esőcseppek, vastag zokni… nos, ezek a fogalmak ismeretlenek a messzi Afrikában. No, de mi is történik, ha Afrika egy egész kontinensnyit ugorva átteszi székhelyét Zsirára? 14 intézmény lelkes kalandorai egy varázslatos szafarin cserkészték be a vadakat, melyeket a nyers és hideg homokbuckák közé zártak. A XVIII. alkalommal megrendezésre került homokszobrász fesztivál idei témájául az egzotikus Afrika ismeretlen világa szolgált. Láthattunk itt fekete párducot, óriás teknőst, kaméleont, különböző változatokban Pampalinit, daloltuk a „kibérelünk egy jó nagy puputevét, s bejárjuk Kenyát és Zimbabwét”. Én, mint a szavannák úrnője sivatagi oroszlánokat akartam becserkészni aprócska – Xéna, a harcos amazon nő mintájára – bőrszoknyában. Az időjárás azonban nem volt túl kegyes, így csak bőrkabátra tellett a hideg szélben. Jah, de fogtam egy cirmost…

Cölöb áradat az Otthon falai között! VIP vendég voltam egy exkluzív vacsorán, melyet Halmy György filmrendező, Csuja Imre színművész s kedves neje, valamint Szabó Margaréta színművésznő társaságában tölthettem el. Lokális celebként jelen volt még Hollósi Péter Intézetvezető, valamint az elnökök elnöke Asztalos Zsolt is. Az otthon saját színpadán különös színházi csemege várta az irodalomkedvelőket, Ady a táltos költő a tenger című előadással, melyen Ady Endre 36 megzenésített versét halhattuk.

„A magyarok nyilaitól ments meg minket Uram!” – avagy Árpád apánk lóháton vágtat a zsirai sztyeppéken. Hagyományőrző nap lévén, lovas nomádok árasztották el az udvart. Megtanultunk elméletben harcolni, íjat használni, tam–tam dobon harci indulót verni, kürtöt fújni, lócacit jó messzire kikerülni (ennyire nem vagyok autentikus, bocsánat…megváltozom, ígérem).
Itt a vége, fuss el véle, zárul Dóri mókatára. Remélem Te is élvezted meséskönyvem, most megyek és lövök magamnak egy szőke herceget /csak ne a 8. törpe legyen az istenem/…
Dórike

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése