idézetek

Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié...

Jean Kennedy Smith (Very Special Arts)











2010. október 12., kedd

Europa In Takt

Két konferencián való részvételtől (Ausztria ill. Spanyolország) és egy szakmai tanulmányúttól (Párizs) eltekintve most jártam csoporttal külföldön negyedik alkalommal. A portugáliai tengerparton 2007-ben az Európai Dalfesztivál tordasi fellépőivel sétáltunk, míg 2008. és 2009. őszén a tarpai, majd a nagyháti táncosokkal Lengyelországban kalandoztunk. Ezúttal a budapesti Csalogány énekkar fiataljaival egy különleges program részesei lehettünk Dortmundban.

Az Europa In Takt valójában egy fesztivál konferenciával, műhelymunkákkal, koncertekkel színesítve, melyet a Dortmundi Egyetem szervez kétévente, fogyatékos fiatalok és felkészítőik részvételével. És természetesen az egyetemi hallgatók bevonásával.
Bár a munka már 1998-ban elkezdődött, Magyarországról 2005-ben vett részt először csoport a workshopokban. Merthogy a program nemzetközi, ez évben is német, olasz, francia, dán, török, belga, lett és magyar zene- ill. énekkarok kaptak lehetőséget egyrészt a közös munkára, másrészt a megmutatkozásra. Kik is gazdagodtak hát eddig ezzel az élménnyel? A tordasi Szivárvány és az andornaktályai Color-Rock együttesek, a budapesti Nem adom fel és a Parafónia zenekar, és most a csalogányosok.

A repülő nem éppen szépen landolt szerdán a dortmundi repülőtéren, ahol már várták csoportunkat a mellénk rendelt önkéntesek. Szállásunk a város központjában épült Kolping házban volt, így naponta kb. fél órát utaztunk az egyetemi városrészbe oda s vissza, ami körültekintő szervezést igényelt, ahogy minden más is, hiszen 280 résztvevőről kellett gondoskodni. Nagy létszám, bár a mi fesztiváljainkhoz viszonyítva mégsem…
Europa InTakt: több, mint egy fesztivál, több, mint egy konferencia, s több, mint műhelymunka. Aki megtapasztalta, talán tudja, egyfajta életérzés ez, kommunikáció nyelvi korlátok nélkül, a ritmust középpontba állítva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése