idézetek

Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié...

Jean Kennedy Smith (Very Special Arts)











2011. június 1., szerda

Műhely hírek online

műhely hírek online
2011. május 6. összeállította: zsupos dóra


Műhely hírek online

Az MSMME műhely hírek online netmagazinja sérült alkotók művészeti tevékenységét mutatja be. Róluk, értük, nekik, nektek!


Májusfa

Az időjárás megtévesztő akciói ellenére talán halkan kijelenthetjük: megérkezett a tavasz. A várva várt jó időben rügyezhetnek a fák, tombolhatnak a hormonok, a macskák is örülnek a párkányom alatt, és itt az ideje, hogy adónk 1%-át felajánljuk nemes célokra.
Dórike szívét meghatott büszkeség tölti el: életemben először én is felajánlhatom az 1%-om!
Természetesen senkit sem szeretnénk befolyásolni döntésében – szánt-szándékkal – de azért elmondanánk: minden felajánlást szívesen veszünk, minden befolyt összeg közös ügyünket szolgálja!
Köszönjük!



Liget fesztivál

2011. nyarán sem szűkölködhetünk kultúrában, programokban, és fesztiválokban. A pécsi speciális művészeti fesztivált követően újabb megmozdulásra invitálunk Titeket!
Augusztus 9-15. a Liget Fesztivál hete, Fonyódligeten… éljen a Balaton (bikini és szánsájn, óh yeah)! Az idei évben is várjuk művészeti csoportjaink jelentkezéseit – eltérve az eddig bevált módszertől – a fesztivál teljes idejére.
A művészetet a sporttal mesterien ötvöző összejövetel kapcsán az MSMME néhány napos tánctábor gondolatával kacérkodik!
A témával kapcsolatosan várnánk észrevételeiteket e-mail címünkre!!!


ZSÍR A buli!

Az „Álmodtam egyet” Speciális Filmszemle azt hiszem nem ismeretlen már olvasóink előtt! A zsirai szociális otthon immáron harmadik alkalommal rendezi meg az amatőr filmesek találkozóját, ahova sérült alkotók és segítőik pályamunkáit várják a hetedik művészet eszközeivel való bemutatkozásra (értsd: FILM).
A Filmszemle 2011. június 7-ének dicső napján kerül megrendezésre, jelentkezéseiteket várjuk a www.efozsira.hu oldalról letölthető jelentkezési lapokon!


Fesztivál-flash

Június 23-27. között esedékes művészeti fesztiválunk szervezése lassanként a végéhez ér (huhh…)
2011. az Önkéntesség éve, mely tevékenységnek Egyesületünk is teret kíván biztosítani.
Várjuk mindazon egyetemista hallgatók jelentkezését, akik szívesen részt vállalnának a pécsi fesztivál lebonyolításában! Tánc és ének tudás nem szükségeltetik, pozitívumként kezeljük a lelkesedést és nyitottságot, valamint némi idegen nyelvi ismeretet! J
Kontakt: msmme@t-online.hu, fúúú de sürgős esetben jómagam, Zsupos Dóra (36/430-598).


NESZe Neked!

Május, az ősi magyar Ígéret hava újabb izgalmakat rejt: 2011. május 9-13. között ismét összeáll a NESZ.
Az egy hetes felkészülés lezárásaként május 12-én 19.00 órai kezdettel NESZ és barátai jótékonysági gálaműsort szervezünk a gyöngyösi Mátra Művelődési Központban. A befolyt összeggel a gyöngyösi kistérségben élő, ma családban nevelkedők ellátását biztosító lakóotthon létrehozását támogatjuk.
A gálaműsor keretében színpadra lép a Nemzeti Színkottás Zenekar és vendégei, St. Martin, Töreki Andrea, Polák Teri, valamint a Gyöngyszem Zenekar, az előadás második részében pedig a Rajkó Művészegyüttes.
Mindenkit sok szeretettel várunk!!!
Tehát: Hogy mindig legyen otthonuk - Jótékonysági est, 2011. május 12. 19.00 óra, Gyöngyös, Mátra Művelődési Központ


„Itt és most” van jól

Zsirai filmnapok. Kreatív alkotók. Érdekes produktumok. Kíváncsi olvasók (?). Élmény dús. Cikk. Fábián Gábor. Első kézből!


2011. április 18-19.-én a Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Zsirai Otthonában másod ízben került megrendezésre az Itt és most Zsirai Filmnapok. A Zsirai Otthon már 2009 óta foglalkozik az értelmi fogyatékos emberek filmes látásmódjának fejlesztésével. Ilyen az otthonban működő videó-, film szakkör és az Álmodtam egyet...® Zsirai Speciális Filmszemle, mely elsőként bizonyította be az értelmi fogyatékosok filmezésének létjogosultságát.
Zsirai kötődése van a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület által, Egerben megrendezésre kerülő - nagy hagyományokkal rendelkező - Speciális Szakmai Tanfolyamnak is, melyen több művészeti ág mellett 2011 márciusában már a hetedik művészettel is kibővült a képzés.
Alig három év alatt alakult ki egy országos baráti közösség, melynek összetartó kapcsa a filmezés és nem utolsó soron a Zsirai Otthon.
Az Itt és most Zsirai Filmnapokat a filmszemlére való felkészülés jegyében hirdettük meg. A visszajelzések nagyon pozitívak, mind a résztvevők, mind a szakmai segítők részéről. A szakemberek szerint a rendezvény tökéletesen teljesíti küldetését, mert nagy fejlődés tapasztalható a filmszemlére beérkezett pályaművek minőségét és tartalmát illetően. 2011 áprilisában nyolc intézményből harminc fő vett részt a kétnapos rendezvényen, ahol jelen volt – és a filmezni vágyókat mindenben segítette – Halmy György filmrendező, Sodics Péter festő-, grafikus művész, pedagógus. 18.-án este 1830-tól a szombathelyi Csillagösvény zenekar adott koncertet a résztvevőknek, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát. A koncert után – hogy a baráti kapcsolatok még jobban elmélyülhessenek – szalonnasütéssel folytatódott az este, mely kellemes az éjszakába nyúló beszélgetéseket indított el.
A rendezvény ideje alatt összesen 11 rövidfilm készült el. A szakmai segítő zsűri a tervezett három díj helyett összesen öt alkotást díjazott a filmes napokat záró díjátadón, illetve az értékelésen. Fontos volt, hogy nem csupán a díjak átadásából következtethettek az alkotók munkájuk minőségére, mert egészen az esti órákig részletesen értékelte és taglalta a zsűri az alkotásokat, mintegy értékes útravalót adva ezzel át a filmezés nehéz, de felemelő útjára térőknek.
2011. június 7.-én várjuk vissza műveikkel az alkotókat az Álmodtam egyet...® III. Zsirai Speciális Filmszemlére.

Eredmények:
I. helyezés (osztott):
Ez nem a reklám helye - Kóczán Krisztián, Erki Tibor, Szalay József (Ágfalva)
Mindennapi kenyerünk - Baranyai Tünde, Szalay József (Ágfalva)
II. helyezés (osztott):
Itt vagyok egyedül. Csak jön valaki! - Nagy Rita, Fábián Gábor (Zsira)
Kapu – Miklós Sándor, Németh Ferenc, Hadnagy Béla, Bikszegi Imre, Kürthy Andor, Kiss Sándor (Dunakeszi)
III. helyezés:
IsmerŐsök
Major József, Kovács Ferenc, Márkus Péter (Tordas)


Csapó indul! Action!

Csak azért se!

„Én sohasem vetemednék arra, hogy kismacskát süssek a pitémbe! Meg hát elég gyors is az a dög…” Tanult barátom Sweeny Todd, a Fleet Street démoni borbélya különös gondolatait idézném.
Mivel legalább annyira tudok sütni, mint Sweeny, és körülbelül annyi közöm van a filmkészítéshez is, mint a sütőhöz, így azt hiszem, igen hasznos és produktív tagja voltam a Fábián Gábor (respect!) vezette filmes kurzusnak!

Márciusnak hideg hónapjában járunk, Elfújta a szél a napsütést, de Tökös csaj révén ez nem okozhat kihívást. A Hetedik művészeti ág eddig ismeretlen terület volt számomra, míg nem lengyel cimborínámmal (semmi Túl a barátságon), Annavál Halálos iramban nekivágtunk az ismeretlennek, hogy magunkba szívjuk a filmes Cool Túra minden cseppjét! Ez nem Blöff, igazi Spílerek lettünk mind a ketten!

Az 5 napos tanfolyamon azonban nemcsak a filmkészítők kaptak agytágítást! Alkonyattól pirkadatig folyt a szakadatlan munka (majdnem) további 3 művészeti ágazatban. Botond Béla edzette a Táncoló talpakat, Veréb Emese képzőművész adta át tudását a kézművesség fakultáción, és igazi nemzetközi csemege volt a színjátszó szakkör, melyet Fehér István (Istenem az a Robert Burns előadás… !!!), Szél Anikó, egy természetesen nagyon humoros német hölgy Eva, és török segítője (no, most figyelj, mert leírom) Bilgehan Eren tartott.

Volt részünk azért mókában és kacagásban is, kötetlenül kötött ismerkedési estben, roma rómeók (Anna szerint tutira mindet Zsigának hívták) húzták a talp alá valót a csárdában, és sokat tanulhattunk egymástól- egymásról (Go Miskolc, go!!! J).

A filmes Szupercsapat lengyel kolleginánk (Micsoda nő!) főszereplésével átfogó és a maga módján igen poénos vizsga kisfilmet forgatott a tanfolyam legizgisebb pillanatairól: árnyszínház, linómetszés, cha-cha-cha! Mi magunk szabtuk, vagy mi, vágtuk a filmet, sikeres angol felírat került az abszolút egyszerű és könnyen érthető lengyel szöveg alá, és egy híresség (Halmy György, filmrendező) is szárnyai alá vette a produkció formázását.
A nagy premierre nem a Cannes-i filmfesztiválon került sor, de így is elég Nagy durranás volt (Aranycsirke, szerintem).

Egyébként a meggyes pite a legkedvencebb kedvenc (macskával vagy anélkül, de magozott legyen – a macska is) !!!


Cupp-cupp, üdv:
Dórike

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése