idézetek

Hiszünk abban, hogy a művészet mindenkié...

Jean Kennedy Smith (Very Special Arts)











2011. március 18., péntek

Műhely hírek online

m ű h e l y  h í r e k  o n l i n e
2011. február 25., összeállította: zsupos dóra


Műhely hírek online

Az MSMME műhely hírek online netmagazinja sérült alkotók művészeti tevékenységét mutatja be. Róluk, értük, nekik, nektek!

(H)arcok Festménykiállítás

(Fáradtan fekszel, nyúzottan ébredsz, telik a nap, múlik a hét. Most sajnáljalak?!)
Kedd reggel fél nyolc: vedd be a vitaminjaid, és százszor mondtam már, hogy ne idd éhgyomorra a kávét, mert hát egyébként is rossz a ketyegődnek, miért teszed tönkre még a gyomrod is? Igen, jó, tudom, megy a napi rutin, akár a 12-es busz a megállóból minden óra 14-kor.
Melódia. Mondhatnád azt is, hogy ezazzz, végre van mit csinálnom, volt miért felkelni, a ruháidat sem feleslegesen válogattad össze, nem mellékesen most nem te költesz rezsire. De te, igen TE! Mit csinálsz? Nyűglődsz. Miért? Hahh, miért nem. A főnököd cseszeget, a munkatársnőd megint rajtad lóg, ez a zakó meg valahogy még sem olyan tuti a vadonatúj királykék menedzser cipőddel.
Örülök, hogy elégedett vagy teljes mértékű elégedetlenségeddel. Borostás arcod a tükörben. A szánalmas szélmalomharcod az élettel. Nem, ennek semmi köze a küzdelemhez Don Quijote!
Egy Bűvész, egy Illuzionista, a Fekete Bohóc, egy Hideg Mosoly, Szerelmespárok, a Horgász srác és a Barátok. Vászonról lekacsintó boldogságpacák, melyek igenis saját (H)arcaikat vívják. Hogy hogyan?
Ugyan már... Azt hiszed, Van Gogh-ot zavarta, hogy csak fél füllel tud fülelni? Vagy Goyát érdekelte, hogy siket? Dalít meg talán csak a saját egója zaklatta volna fel meg egy Andalúziai kutya…
Az én művészeim is fogyatékkal élnek. Ki egy kicsit súlyosabbal, ki egy kicsit gyengébbel. Sérültek. Kimondtam. És?! A művész az művész. Nem több. De nem is kevesebb.

Mindennapos harcok. Enyém. Tiéd. Kié?
Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület. Szín- Folt Műhely (H)arcok festménykiállítás. Eger. 2011. február 7-március 4. Agria Park Galéria.



Hangoskodók

Az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány színjátszói és a Hangadók zenekar egy nemzetközi projekt résztvevőjeként Budapesten lépett fel a TIT Kossuth klubjának épületében. A FOCAL elnevezésű programban sérült alkotók munkái kerülnek kiállításra, többek között rajzok, festmények, kisplasztikák szereplésével! A tárlat egy hónapig tekinthető meg!
Gratulálunk fellépésükhöz!


„Szóla Hunor: Itt maradjunk!
Tanyát verjünk, itthon vagyunk…”

2011. május 19-én megelevenedik előttünk Ősapáink népvándorlása, egy a Honfoglalás korát idéző egész napos program alkalmából. Korhű jelmezek és árpád kori mondák sokasága tárul elénk Tordason, a második alkalommal megrendezésre kerülő, nagysikerű „Időutazás” program keretében!
Levédia, Etelköz, Tordas…


Arcok a múló időben

Fábián Gábor fotográfus kiállítása 2010. december 3-án került bemutatásra Zsirán, mely fotók reményeink szerint az MSMME nemzetközi kulturális fesztiválján Pécsett is kiállításra kerülnek majd! A képeken a zsirai szociális otthon lakóinak portréi tekinthető meg!
Fekete. Fehér. Sötét. Világos.
Fényesség:



Művészbejáró

Előző hírlevelünkben a szolnoki Liget Otthon színjátszóival ismerkedhettünk meg. Most folytatásképpen az intézmény tánccsoportjától tudhatunk meg kulisszatitkokat!

A Liget Otthon tánccsoportját 2006. telén vettem át kolléganőmtől, Szász Klárától, aki hosszú éveken át foglalkozott a fiatalokkal. Ebben az évben intézetünk karácsonyi ünnepségén debütáltunk az első általam készített rock&roll koreográfiával, mely formáció három táncospárra készült.

Ettől kezdve megragadtuk az összes fellépési lehetőséget, így minden évben táncolunk a Liget Otthon farsangi bálján, az országos kulturális fesztiválokon, helyi sport- és művészeti rendezvényeken, intézményi megnyitó- és évfordulós ünnepségen / Napvirág Lakóotthon 5 éves évfordulója , Tiszavirág Lakóotthon ünnepélyes átadása – 2008. /, de megfordultunk már az ÉFOÉSZ budapesti szervezete által megrendezett táncversenyen is, továbbá szintén az ÉFOÉSZ által megtartott szolnoki családi napon és megtisztelő felkérést kaptunk a Eunice Kennedy Shriver emlékére rendezett gálára is Budapesten.
Jelenleg a soron következő farsangi bálunkra, azt követően pedig a Liget Otthon 20 éves évfordulós ünnepségére készülünk. Természetesen idén is részt veszünk a kulturális fesztiválon, Pécsett, további terveink között szerepelnek a szolnoki rendezvényeken és intézményi ünnepségeken való fellépések is.

Repertoárunk:
2006.
rock&roll formáció / 1 / – karácsonyi ünnepség
2007.
bécsi keringő / 1 / -  karácsonyi ünnepség
2008.
revü – paródia – farsang, Napvirág Lakóotthon 5 - éves évfordulója
bécsi keringő – Napvirág Lakóotthon 5 éves évfordulója, kulturális    fesztivál / Tatabánya /
rock&roll formáció  / 2 /– Tiszavirág Lakóotthon megnyitó ünnepsége
rock&roll formáció  / 3 /– karácsonyi ünnepség
2009.
rock&roll formáció / 3 / - farsang, kulturális fesztivál / Debrecen /
rock&roll formáció / 4 / - farsang, kulturális fesztivál / Debrecen /
country - farsang
cha-cha-cha – Liget Otthon SE regionális sportnap, házi ki-mit-tud?
rumba – karácsonyi ünnepség
2010.
rumba – ÉFOÉSZ Táncverseny /Bp./, farsang, kulturális fesztivál /Szarvas/
cha-cha-cha – ÉFOÉSZ Táncverseny /Bp./, farsang
pom-pom-os tánc- farsang
jive – farsang, kulturális fesztivál /Szarvas/, Esélyegyenlőség napja /Szolnok /, Eunice Kennedy Shriver tiszteletére szervezett gála,/ Bp./
bécsi keringő / 2 / - karácsonyi ünnepség

Auksz Ágnes, Szolnok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése